Перед новим роком нам хочеться підбити підсумки 2019-го, згадати яскраві події і налаштуватися на новий продуктивний і такий же теплий 2020-ий.

Навчання 

У нас відбулися фантастичні зміни, за якими стоять години, дні, тижні і місяці роботи нашої команди.

Перше велике досягнення ― запуск формату peer-to-peer в Івано-Франківську. Відбулося вже 4 старта, і після свят навчання і набір продовжаться. Це непросто, але це надзвичайний досвід і крута можливість для більшої кількості людей.

У Кропивницькому ж за 2019 рік стартувало 7 груп. І цього року у нас набралася рекордна кількість студентів. Цей вулик щосереди не може не радувати 🙂

Ми зарефакторили портал! Тепер він швидше, багатомовніше, стабільніше, його легше можна дописувати і легше адмініструвати, а також з’явилися додаткові плюшки, до прикладу, тепер можна перевірити код на плагіат 🙂

Також цього року ми попрощалися з С++ назавжди, можливо 😉 Раніше підлітки вивчали саме С++, тепер вони вивчають Javascript. Це дало можливість кодити прямо в браузері, та і мова простіша. 

Дитячих груп стало менше. Це не так весело, але такі реалії. Волонтерів, які б викладали дітям, знайти складніше, ніж менторів для дорослого або підліткового курсу. Але ми не сумуємо, тому відкриту програму проекту Code Club UA беруть в роботу наші колеги та друзі з навчальних закладів міста та області 🙂

Вчителі шкіл вивчили основи веб розробки у рамках програми Wow Teachers. Завдяки одному з наших волонтерів курс запустився і в нашому місті.

Влітку на школі пройшов 3д табір, де діти вчилися моделити для 3д друку. Було весело, корисно, шумно і солодко на завершення 🙂

Плюс до всього ми теж вчилися. Трохи юридичних аспектів, завжди навчання менеджерській справі, дещиця піару, таймменедженту (часу ніколи не вистачає на все; та і чи він існує взагалі? :))

Ми знайомилися з людьми, багато спілкувалися, дізнавалися нового і ділилися набутим, але про людей читайте нижче.

Люди

Про людей можна писати багато і довго підбирати слова, але ми напишемо фактами і емоціями, які це у нас викликало.

Координатор і співзасновник Ш++ Роман Шмельов отримав цього року премію Кабінету Міністрів України. Грошову премію вручили “за впровадження творчих та новітніх ідей у створенні та веденні бізнесу, створення нових робочих місць, освіту та працевлаштування соціально уразливих категорій населення, у тому числі осіб з особливими потребами, внутрішньо переміщених осіб тощо”. Пишаємося.

Ми провели Vesnasoft з найбільшою кількістю волонтерів за всю історію фестивалю, зі зміною формату, з фейлами 🙂 Але це було яскраво і тепло.

Наш випускник школяр подарував Школі VR гарнітуру Oculus Quest. Це просто бомбезно і нереально приємно 🙂

Нам закраудфандили на новий проектор всього за 4 дні. Загалом, збори коштів тривають довше, інколи декілька місяців, інколи безрезультатно. Але нам пощастило з людьми 🙂 Любимо.

У шкільний бібліотеці стало більше книг. Нам приносять, ми купуємо, ви читаєте. Це прекрасно.

Восени до нас приходила знімальна група проекту “Дома лучше”. Про наше місто вийшла програма, де є і про KOWO/Ш++. Захопливо.

Ну і на завершення, про нас написав dou.ua. Якщо хочете дізнатися про історію Ш++, про KOWO і людей, які це роблять ― гайда читати! Там цікаво.

Це був крутий рік. У нас багато роботи попереду, віримо, що багато нових знайомств і досягнень. До зустрічі у 2020 😉